Provencen tomaatteja ja risottoa





On jo kauan tehnyt mieli uunitomaatteja, viime kerran valmistuksesta on jo vierähtänyt tovi. Tomaatin maku muuttuu uunissa mielettömän aromikkaaksi ja mikäs paremmin mausteena toimisi kuin yrtit ja valkosipuli.
Uunitomaatteja tehdessä jää sivutuotteena tomaatin siemenet, joka tarkoittaa käytännössä kulhollista lientä. Liemen voit käyttää esim. smootien joukkoon (tai moneen muuhun ruokaan). Nyt valmistin tomaattien kanssa risoton ja korvasin valkoviinin tuolla liemellä. Ai ai kuinka hyvää... ja on muuten hyvä kasvisruokavaihtoehto.


Tomaattirisotto:


oliiviöljyä (reilulla kädellä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl risottoriisiä
n. 2,5 dl tomaatinsisuksia
rkl jauhettua kanttarellia tai herkkutattia
n. 10 dl kasvislientä tai vettä+suolaa
mustapippuria
50 g parmesaania
tuoretta persiljaa


Hienonna sipulit ja kuullottele niitä öljyssä miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää riisi ja pyörittele kunnes se muuttuu hieman läpikuultavaksi. Lisää joukkoon tomaattiliemi. Kypsennä ja sekoittele kunnes neste on melkein imeytynyt riiseihin. Lisää sienijauhe ja kuumaa nestettä vähitellen, jatka kypsennystä kunnes riisi on al dente. Nestemäärään ja aikaan vaikuttaa riisin lajike ja valmistusastia. Lisää lopuksi parmesaani (raastettuna tai lastuina) sekä mustapippuria ja tuoretta persiljaa. Jätä risotto löysäksi ja tarjoa heti.

Provencen tomaatit:


6 isoa kiinteää tomaattia
1,5 rkl ruokosokeria (Dansukker)
2 valkosipulinkynttä
Provencen yrttisekoitusta (tai vain persiljasilppua)
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä

Halkaise tomaatit ja poista siemenet. Lado tomaatin puolikkaat uunipellille leikattu pinta ylöspäin ja levitä pinnalle hienonnettu valkosipuli + muut mausteet. Lorottele pinnalle vielä oliiviöljyä ja kypsennä uunissa n. 200 asteessa n.tunti. Lisää halutessasi pinnalle vielä tuoretta yrttisilppua.


*****