Viime sunnuntaina oli ihana päivä Kurjenrahkalla. Popup-ravintola Metsäranta tarjoili silloin ensimmäistä, vaan ei viimeistä kertaa kauniin Savojärven tuntumassa. Innolla odotamme uusintaa ja seuraava ravintolapäivä onkin jo suunnitteilla!
Kurjenrahkakakku
Pohjalla juolukkamarmeladi, kakkupohja mustikoilla, karpalomoussea, vatkattua kinuskia, karpalo ja mäntysiirappia. Huomaa koivusta tehdyt ekolautaset, joista myös tykättiin kovasti!
Juolukoista keitetty marmeladi (juolukoita + hillo-ja marmeladisokeria) toimi pohjalla pitämässä keon pystyssä. Kakkutaikinaan sekoitin mustikoita, joka toi kosteutta, eikä palaa tarvinnut kostuttaa. (Kätevääkin suuria määriä kasatessa.) Karpalomousse on sekoitettu Flora-vispistä ja 100% karpalomehusta + karpaloista. Kinuski on vaahdotettu ja makuparina karpalo. Mäntysiirapin keitin sokerista, männynneulasista ja rosmariinista. Yhdistelmä tuo mieleen Kurjenrahkalla tuoksuvat suopursut.
Mäntysiirappia voi käyttää myös kuumassa juomassa.
Tomaattikeitto ja bolo do caco
Tomaattikeittoon käytin mm. sipulia, valkosipulia, porkkanaa, timjamia, lehtiselleriä, laakerinlehtiä, kanelia, sokeria ja mustapippuria. Sipulit kannattaa jättää melko isoksi ja kuullottaa pitkään. Näin tulee makeutta ja suutuntumaa. Parhaan liemen saat kun keität keittolihasta ja juureksista lihaliemen, tässä käytin soijakastiketta ja mausteita tuomaan umamia, jotta käy sitten kasvissyöjillekin. Tomaattina käytin parasta tomaattimurskaa, Mutti Polpaa. Soppaan voi kaltata myös tuoreet tomaatit mutta niiden on oltava ehdottoman kypsiä. Perinteiseen madeiralaiseen keittoon kuuluu myös uppomuna, lisänä pinnalla yrttiöljyä. (Timjamia, persiljaa, salviaa, minttua, basilikaa porkkananlehtiä, oliiviöljyä, hiven suolaa ja valkosipulia...) Vaihtoehtona uppomunalle tarjosimme smetanaa. Myös mozzarella toimii.
Keiton kanssa bolo do cacoa, paistettua bataattileipää, jonka välissä on valkosipuli-persiljavoita. Vaihdoin bataatin kotimaiseen perunaan ja porkkanaan. Lisäsin taikinaan myös hieman rahkaa tuomaan happamuutta kuten myös persilja-valkosipulivoihin. Halkaistut, voidellut leivät paistoimme paellapannussa.
Tässä vielä pyynnöstä leivän ohje:
Bolo do caco (n. 15 kpl)
5 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 rkl sokeria
1 dl (imellettyä) peruna-porkkanasosetta
(tai bataattisosetta)
3 rkl rahkaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
Liota lämpimään vesi-rahka-seokseen sokeri ja hiiva. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja juuressose. Lisää jauhoja vaivaten, kunnes taikina on koossa pysyvää mutta notkeaa. Loppuvaiheessa lisää öljy sekä suola. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Muotoile litteiksi pieniksi leiviksi ja kohota liinan alla. Paista n. 200 asteessa n. 13 min. Jos paistat leivät vielä pannulla, jätä ne aavistuksen raaoiksi.
Perunasoseen imellytys:
Keitä perunat ja porkkanat täysin kypsiksi, survo ne kuumina pienen jauhomäärän kanssa ja anna imeltyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Lisää imeltyneeseen soseeseen hieman voisulaa ja tilkka maitoa, jos tuntuu liian paksulta. Taikinaan voit tietysti käyttää "normaalia" tähteeksi jäänyttä perunasosetta maitoineen ja rasvoineen.
Maustevoi:
200 g voita tai esim Flora Kultaa
1 rkl rahkaa
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
reilusti persiljaa hienonnettuna
ripsaus suolaa
Halkaise leivät ja sivele puolet reilusti maustevoilla. Paista leivät kuivalla pannulla lämpimän rapeiksi.
Kiitos kaikille ravintolapäivään osallistuneille!