Purjo-perunakeitto



Yksinkertainen klassikko jonka voi tarjota kuumana tai kylmänä. Jos tarjoat sopan kylmänä, lisää nesteen määrää ja ripaus suolaa. 
Tähän versioon lisäsin tomaattipyrettä, käytä vain purjon valkoinen osa, niin saat kauniimman värisen, pehmeän makuisen keiton.
Tarjoa keiton kanssa esim. simppeleitä lohitikkuja. Helposti ja edullisesti ruoka isommallekin porukalle.
Hieman toisenlaisen vichysoissen löydät täältä.

Punainen vichysoisse

4-5 rosamundaa (n.1kg)
voita tai öljyä
400 g purjon valkoista osaa
n. 1,5 l kanalientä
2 tl tomaattipyrettä
rkl valkoviinietikkaa
valkopippuria
2 dl kermaa
ruohosipulisilppua

Kuullota perunat ja purjot nopeasti voissa tai öljyssä. Lisää kanaliemi ja keittele kypsäksi. Lisää tomaattipyree sekä viinietikka ja soseuta keitto blenderillä tai sauvasekoittumella. Lisää kerma sekä jauhettu valkopippuri. Korista annokset hienonnetulla ruohosipulilla.

Lohitikut


Valmiita voitaikinalevyjä
kylmäsavulohta
kananmunaa voitelemiseen
seesaminsiemeniä koristeluun

Leikkaa voitaikinalevyt pitkittäin kahteen osaan. Asettele pinnalle kylmäsavulohisiivut ja kierrä korkkiruuveiksi. Voitele munalla ja ripota pinnalle seesaminsiemenet. Paista 200 asteessa n. 20 min.
Tikut voit leipoa myös voisarvien ohjeella!