Hapankaalipiirakka ja suklaasalami





Voi, muistan kuinka äidin kanssa lapsena ostettiin mummilareissulla Lahden torilta vastapaistettuja hapankaalipiirakoita. Tähän yksinkertaiseen herkkuun en olekaan sen jälkeen törmännyt. Edellisessä postauksessa tehtiin bratwursteja ja niiden kanssa toimii tietysti juurikin hapankaali. Aika siis kehitellä oma piirakkaohje! Ohjeesta voit paistaa piirakoita öljyssä uppopaistamalla tai terveellisemmin (ja turvallisemmin) uunissa. Tietysti voit valmistaa ohjeesta myös yhden ison peltipiirakan. Jos paistat uunissa, voitele pinta munalla.

Hapankaalipiirakat

5 dl maitoa
pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
1 muna
150 g voita
3 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja
1,5 tl fenkolia jauhettuna

täytteeksi hapankaalia (2 rasiaa)
öljyä tai kookosrasvaa uppopaistamiseen


Ja vielä suut makiaksi...


Nainen tarvitsee suklaata! Ja makkarateemallahan jatketaan:

Suklaasalami

200 g tummaa suklaata
75 g voita
70 g suolattuja cashew-pähkinöitä rouhittuna
50 g manteleita rouhittuna
6 (Kantolan) kaurakeksiä rouhittuna
raastettua appelsiinin kuorta
mustapippuria rouhittuna
tomusokeria

Sulata suklaa ja voi ja sekoita keskenään. Lisää joukkoon karkeasti rouhitut muut aineet, mustapippuria saa rouhaista myllystä useamman kierroksen. Joukkoon voit halutessasi lisätä mitä tahansa kuivattuja marjoja tai hedelmiä hienoksi pilkottuna, erilaisia pähkinöitä ja vaikka vaahtokarkin paloja. 
Lusikoi sekoitettu massa kelmulle ja muotoile pötköksi. Pyöritä kelmun päät kuten makkarassa. Jäähdytä muutama tunti jääkaapissa, pyörittele tomusokerissa (ja mustapippurissa).