Rucolapestosarvet

Rucolapestosarvet ja tomaattikeitto:


Pippurisen makuinen rucolapesto on ihanaa ihan vain sellaisenaan keitetyn munapastan kanssa tai mausteena erilaisissa ruuissa ja leivonnaisissa. Laita sitä eilisiin patonkiviipaleisiin ja paahda uunissa. Kesällä paistettiin pizzaa pizzakivellä pallogrillissä ja päälle ennen paistoa valutettiin rucolapestoa. Taisi tulla monen suosikki! Nyt yhdistin peston voisarviin ja tein niiden kanssa nopean tomaattikeiton. Peston ohje on iso, tarvittaessa voit pienentää sitä ja pesto valmistuukin helposti myös summamutikassa aineet laittamalla. Valmista pesto tehosekoittimessa (tai sauvasekottimella). Ohjeessa on käytetty pekaanipähkinöitä, voit käyttää myös muita pähkinöitä. Perinteiseen pestoon kuuluu pinjan siemenet ja jos syöjillä on pähkinäallergiaa, tee pesto niistä. Pesto muuttuu jääkaapissa sameaksi ja paksuksi, johtuen oliiviöljystä, mutta notkistuu taas nopeasti huoneenlämmössä.

Rucolapesto:

1 ruukku tuoretta basilikaa (vain lehdet)
nippu (70g) rucolaa
4 dl extra virgin oliiviöljyä
125 g parmesaania raastettuna
1 dl (1,5 kpl) sitruunan mehua
2 - 3 kpl valkosipulinkynsiä
100 g pekaanipähkinöitä
1,5 tl hyvää suolaa (ruususuola, hieno merisuola)
mustapippuria myllystä

Yhdistä ainekset ja hienonna tehosekoittimessa.


Voisarvet: (16 - 24 kpl)

50 g hiivaa
3 dl vettä
prk (250g) maitorahkaa
50 g voita
2 tl sokeria
1 tl suolaa
10 - 11 dl hiivaleipäjauhoja

leivontavaiheessa n. 100 g voita

Täytteksi rucolapestoa

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen + rahkaan. Lisää jauhot ja voisula, vaivaa huolellisesti. Kohota kaksinkertaiseksi.
Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä. Kauli neliön muotoiseksi ja viipaloi kylmää voita ohuiksi lastuiksi pinnalle. Taittele voi taikinan sisään ja kauli hieman. Tee näin kaksi-kolme kertaa, kunnes voi määrä on käytetty. 
Jaa taikina kahteen (kolmeen, jos haluat pienempiä) osaan ja muotoile varoen palloksi. (Älä vaivaa, jotta voi kerrokset eivät sekoitu taikinan joukkoon). Kauli pyöreäksi levyksi ja leikkaa kahdeksaksi kolmion muotoiseksi palaksi. Lisää n tl rucolapestoa per kolmio ja kierrä sarven muotoon. 
Kohota kaksinkertaisiksi ja voitele hellävaroen munalla tai siirappivesi-seoksella. Muna voitelulla saat kauniin pinnan, siirapilla makeutta. Ripota päälle pähkinäisen makuisia seesamin siemeniä.
Paista n. 225 asteessa noin 15 minuuttia.




 

Nopea tomaattikeitto:

n. 100 g pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 prk (a 240g) paseerattua tomaattia (tai tomaattimurskaa sauvasekoittimella hienonnettuna)
+1/2 tölkkiä vettä
1/2 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
1/2 tl kuivattua rakuunaa
1/2 tl kuivattua timjamia
(ripaus chiliä)

Laita pienennetty pekoni kylmälle pannulle, kuumenna ja paista, kunnes rasva irtoaa. Lisää hienonnetut sipulit ja tarvittaessa hieman öljyä. Kypsennä ja lisää tomaattimurska, vesi sekä mausteet. Hauduta hetki ja tarjoile peston kera.