Mallaspatongit

Pääsiäisestä jäi koko rasiallinen mämmiä. Pyöräytin siitä leipätaikinan ja patonkeja. Hyvää tuli! Maistuisi varmasti niillekin, jotka eivät pidä mämmistä.


Mallaspatongit:

5 dl vettä
50 g hiivaa
rove mämmiä
14 -15 dl hiivaleipäjauhoja
3/4 rkl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä

Valmista taikina ja vaivaa  se huolellisesti. Anna kohota lämpimässä liinan alla kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kuuteen osaan ja leivo patongeiksi. Kohota. Paista 200 asteessa n. 20 min.

Rapea kuori leipään:
Kun haluat leipään rapean kuoren, aseta uunin pohjalle laakea astiallinen kiehuvan kuumaa vettä. Poista astia kuitenkin n. puolessa välissä paistoaikaa, jotta pohjakin kypsyisi ihanan rapeaksi.

Ja patonkien seuraksi maistuu vaikka lämmin keitto. Tämä ohje syntyi kesällä, kun oli tarkoitus tehdä pinaattikeittoa. Kasvimaalta olivatkin pinaatit hävinneet mutta siellä kasvoi sitäkin enemmän persiljaa.
Tyttö muisti näin talvellakin pyytää, tekisinkö sitä hyvää soppaa... :)



Persiljakeitto:

1,5 l maitoa
voita ja/tai öljyä yht n. 4 rkl
vehnäjauhoja n.4 rkl
reilu nippu persiljaa hienonnettuna
1-2 valkosipulin kynttä
70 g Aura-juustoa
1 sitruunan mehu
ripaus muskottia
mustapippuria
tl sokeria
suolaa

Sulata voi ja öljy kattilassa, sekoita joukkoon jauhot. Lisää maito ja kypsennä hetki. Lisää muut ainekset, paitsi hienonnettu persilja, kypsennä miedolla lämmöllä kunnes juusto on sulanut. Lisää lopuksi tuore persiljasilppu.