Karjalanpiirakat yrttivoilla

Karjalanpiirakoita tarjotaan arkisin ja juhlissa. Ajattelin uskaltautua uudistamaan tätä perinteistä lämpimäistä, hain siihen uutta muotoa ja vähän makuakin. Maustoin riisipuuron miedosti Koskenlaskija-juustolla ja kastoin lopuksi yrttivoihin. Tarjosin munavoin sijaan munasalaatin kera.


Kuoritaikina (25 piirakkaa):

2 dl kylmää vettä
3 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
25 g sulatettua voita

Riisipuuro:

1,5 dl vettä
1,5 dl riisiä
1 l maitoa
1/2 tl suolaa
1/2 pkt Koskenlaskija-juustoa (voimakas)

Yrttivoi:

50 g voita
1 dl maitoa
1/2 tl hyvää suolaa
hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim. timjami, persilja, rakuuna)
(valkosipulia)


Hauduta riisipuuro, lisää kypsennyksen loppuvaiheessa pienennetty juusto.
Sekoita taikina ja jaa 25 osaan. Pyörittele palleroiksi ja kauli soikean pitkänmallisia ohuita pohjia. Täytä jäähtyneellä puurolla, taita reunat esim. veitsen lapetta apuna käyttäen. Paista 220 - 250 asteessa 15 - 20 min. Kasta kuumat piirakat kuumaan yrttivoi-seokseen.

Kun paistaa isomman määrän karjalanpiirakoita, kuoritaikinaa jää helposti yli. Muistan, kun äiti paistoi aina ylimääräisistä kuorista näkkäriä. Ai kun olivat herkullisia vielä lämpiminä voin kera. Mietin, mitä muuta voisi taikinasta tehdä ja kokeilin taco-kuoria! Ne voisi täyttää vaikka herkullisella tattirisotolla ja salaatilla tai vaikka poronkäristyksellä ja sienisalaatilla! No... ajatus oli ehkä parempi kuin toteutus. Onnistumisprosentti oli tällä kertaa 50. Kuoret kun turpoilivat ritilällä niin, että niitä oli vaikea saada ehjänä irti. Täytyy kyllä kokeilla tätä vielä joskus uudestaan... ehkä reikien pistely haarukalla ennen paistamista auttaisi..? No mutta hyviä olivat ihan näkkärinäkin.