1.5.2016

Vichyssoise?




En kutsukaan tätä vichyssoiseksi. En, koska tässä on vähemmän purjoa kuin tuohon ranskalaiseen klassikkoon kuuluisi laittaa. En kutsu edes purjo-perunakeitoksi vaan peruna-purjokeitoksi.
Tässä on myös käytetty purjo kokonaan, vichyssoiseen käytetään vain valkoinen osa.
Maustoin sopan mielipuolisesti oman makuni mukaan. Kunnioittaen toki ranskalaisia makuja. Tätä keittoa maistellessa saattaakin tulla vaikka takauma bearnaisekastikkeesta. Ranskalaisen rakuunan ja viinietikan toimiva liitto. Ja valkosipulia pitää tietysti olla.
Laakerinlehteäkin halusin laittaa. Luottomauste. Jos saisin valita kolme maustetta keittiööni, ehkä ne olisivat tylsästi laakerinlehti, maustepippuri ja rakuuna.
Kannattaa kyllä kokeilla. Syntyi sitten vallan mainio soppa.

Peruna-purjokeitto


1 kg perunoita
1 purjosipuli (n. 250g)
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
1 tl ranskalaista rakuunaa
mustapippuria
1,5 l juureslihalientä
3 korkillista Hunaja-omenaviinietikkaa
1 dl kermaa vaahdotettuna

Kuullota pilkotut purjosipuli, valkosipulit ja perunat öljyssä. Lisää neste sekä laakerinlehdet. Keitä kypsäksi.
Nouki laakerinlehdet sopasta. Soseuta keitto esim sauvasekoittimella. Mausta mustapippurilla, rakuunalla ja etikalla. Sekoita joukkoon vaahdotettu kerma. Nauti esim. sipulileivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti