Ruokaa ja Retsinaa




Kohta päästään reissuun tutustumaan Kreetan herkulliseen keittiöön ja tunnelmia viritellään jo. Kreetalla käytetään paljon kasviksia ja villiyrttejä, joita kasvaa runsaasti tuolla saarella. Kreetan Maun -sivuihin tutustuessani ja reseptejä selatessani, löysin Merjan munakoisokääryleet ja koska munakoiso kuuluu mielikkeihini, tein tästä nyt oman versioni. Itse kiinnitin huomiota, että ohjeessa pyöritellään lihapyörykät etikalla kostutetuin käsin. Johtuneeko tekotapa alunperin hygienasyistä vai mistä, mutta makukin sopii tottavie lihapyöryköihin! Käytin tähän Rajamäen Hunajaomenaviinietikkaa.

Koska munakoisoviipaleet itketetään ensin melko runsaalla suolalla, ei itse lihapullataikinaan tarvitse laittaa kovin paljoa suolaa. Viipaloinnista jäljelle jääneistä munakoisosta tein munakoisorelissin, joka on oiva lisäke ja jota voit käyttää myös salaatin joukossa. Kannattaa kokeilla! Munakoiso on siitä oiva kasvis, että se imee rasvaa ja makuja itseensä kuin sieni. Sopii siis loistavasti maustettavaksi ja varioitavaksi ja vaikka juuri jauhelihan ympärille.

Lisäkkeeksi sopii vaikka ryöpätty pinaatti ja erilaiset pavut. Herkullista, terveellistä ja nopeaa ruokaa yksinkertaisuudessaan! Ja oliiviöljyn sekä sitrunaamehun liitto toimii vaan niinku aina. Tähän kannattaa kokeilla myös muita lehtivihanneksia.


Munakoisokääryleet

(n. 20 kpl)

viipale (n. 30g) vaaleaa leipää
2 rkl kreikkalaista jugurttia
1 muna
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g hyvää jauhelihaa
oreganoa, timjamia
mustapippuria
hiven suolaa
etikkaa pyörittämiseen

3 munakoisoa
hyvää oliiviöljyä
sormisuolaa

Viipaloi munakoisot 3 mm siivuiksi. Ripota kummallekin puolelle sormisuolaa ja itketä n. puoli tuntia.
Murenna leipä kulhoon ja lisää joukkoon jugurtti sekä kananmuna. Kuullota seoksen pehmetessä hienonnettu sipuli. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä oliiviöljyssä pitkään, näin saat makeutta. Siirrä sipulit jäähtymään.
Ruskista munakoisoviipaleet reilussa oliiviöljyssä molemmin puolin pehmeiksi ja siirrä jäähtymään.
Lisää leipämassaan hienonnetut valkosipulinkynnet, yrtit, mustapippuri, hiven suolaa, jauheliha ja sipuli. Sekoita tasaiseksi.
Pyöritä massasta pieniä pitkulaisia lihapullia etikalla kostutetuin käsin ja kierrä ne munakoisoviipaleiden sisälle. Lado kääryleet uunivuokaan ja kypsennä n. 200 asteessa n. 20 min.



Ryöpätty pinaatti

reilusti tuoreita pinaatinlehtiä
kiehuvaa vettä
jäävettä
suolaa
hyvää oliiviöljyä
sitruunamehua
fetajuustoa

Kuumenna runsas vesimäärä isossa kattilassa kiehuvaksi. Laita suureen kulhoon valmiiksi jääkylmää vettä. (Jäitä.) Käytä pinaatit kiehuvassa vedessä, kaada ne kuumasta vedestä siivilään, valuta ja upota kylmään veteen.
Valuta ja liruta päälle runsaasti oliiviöljyä, mausta sormisuolalla ja sitruunamehulla. Lisää pinnalle murennettua fetajuustoa ja tarjoa heti.

Munakoisorelissi

pieneksi kuutioitu munakoiso
hyvää oliiviöljyä
valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa
ripaus sokeria
timjamia
sitruunanmehua
1 tomaatti pieneksi kuutioituna

Kuutioi munakoiso pieniksi kuutioiksi. Lisää ne kuumalle pannulle runsaan oliiviöljyn kera, lisää vielä suolaa, hienonnettua valkosipulia ja paistamisen lopussa hieman sokeria sekä timjamia. Anna seoksen jäähtyä ja sekoita joukkoon pieneksi kuutioitu tomaatti ja sitruunanmehu.


Ja se Retsinahan oli jo kylmässä, eikö?

*****