Pippurikakku ja karamellipossu

Tällaiset reseptit lähtivät Vuoden makein herkku -kilpailuun. Käythän äänestämässä
Jauhoputtia 2.12. - 20-12. välillä osoitteessa Ruoka.fi!


Perinteisessä taatelikakussa ei maistu piparimausteet vaan pippuri! Neljän eri pippurin aromit ja kipakkuus sopii jokaiseen vuoden aikaan. Aromikas tumma muscovadosokeri on myös loistava kumppani pääruokiin. Tässä yhdistin sen sen porsaan fileeseen ja maltaisen siirapin lanttukuutioihin.

Pippurikakku:


250 gkuivattuja taateleita
2 dlvettä
200 gpehmeää voita
2munaa
0,5 dlDansukker tummaa muscovadosokeria
2 dlDansukker ruokokidesokeria
1 dlturkkilaista jogurttia (tai piimää)
4,5 dlvehnäjauhoja
1 tlleivinjauhetta
1 tlsoodaa
1,5 tlmustapippuria jauhettuna
0,5 tlmaustepippuria jauhettuna
2 tlroseepippuria rouhittuna
1 tlviherpippuria rouhittuna
kuorrutus:
1kananmunan valkuainen
1 rklDansukker Muscovadosiirappia
2 dltomusokeria
30 gpehmeää voita
roseepippuria rouheena

Valmistusohje

Pilko taatelit ja keitä ne hiljalleen kypsäksi veden kanssa kattilassa n. 15 min. Jäähdytä.
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Vatkaa jäähtyneet taatelit ja pehmeä voi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä vaahdot varovasti sekoittaen. Lisää turkinjugurtti (tai piimä) sekä lopuksi kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Paista uunin alatasolla kuivakakkuvuuassa 175 asteessa noin tunti. Peitä kakku foliolla tarvittaessa loppuvaiheessa, jotta se ei ruskistu liikaa.
Valmista jäähtyneen kakun päälle kuorrute. Vatkaa valkuainen kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon siirappi. Vatkaa seosta ja lisää vähitellen tomusokeri. Lisää vielä pehmeä voi ja vatkaa tasaiseksi. Kuorruta jäähtynyt kakku ja koristele rouhitulla roseepippurilla.



Karamellipossu ja mallaslantut (4:lle):


porsaan sisäfilee (n. 600g)
voita ja öljyä paistamiseen
2,5 rklDansukker tummaa muscovadosokeria
sormisuolaa
mustapippuria
1,5 dlvettä
1laakerinlehti
oksa timjamia tai 0,5 tl kuivattua
1 tlpunaviinietikkaa
1 tlsinappia
3 tlranskankermaa
Mallaslanttukuutiot:
1lanttu (n. 500 g)
1 rklöljyä
sormisuolaa
nokarevoita
1 rklDansukker leipäsiirappia

Valmistusohje

Ota liha lämpeämään ½ – 1 tunti ennen valmistusta. Laita uuni lämpeämään 175 asteeseen. Kuori lanttu ja kuutioi se arpanopan kokoisiksi kuutioiksi. Pyöräytä lantuille hiven öljyä ja leivitä pellille. Laita uuniin (n. 20 minuutiksi).
Kuumenna valurautapannu hyvin kuumaksi. Ruskista liha kauttaaltaan voi/öljyn seoksessa. Lisää pannulle rkl muscovadosokeria ja pyörittele liha nopeasti siinä. Nosta pannu jäähtymään ja liha folion päälle. Lisää lihan pintaan rkl muscovadosokeria, hyvää suolaa ja mustapippuria. Kääri liha folioon ja laita 175 asteiseen uuniin n. 30 minuutiksi (sisälämpötila 65-67 astetta). Valmista tällä välin kastike.
Lisää possunpaistopannulle nokare voita sekä 0,5 rkl muscovadosokeria. Karamellisoi hetki ja lisää 1,5 dl vettä, laakerinlehti, timjami, suola, pippuri ja punaviinietikka. Keittele seosta hetki kasaan vispilällä sekoittaen. Siivilöi liemi. Lisää joukkoon sinappi sekä ranskankerma. Sekoita sileäksi ja kuumenna kastike.
Ota liha uunista ja anna vetäytyä hetki folion sisällä. Viimeistele tällä välin lanttukuutiot: Lisää kuumille lanttukuutioille mallassiirapia, nokare voita sekä sormisuolaa. Karamellisoi kuutiot kuumassa uunissa nopeasti, esim. grillivastuksen alla n. 5 minuuttia. Nauti raikkaan salaatin kera.

*****