Pizzaa pallogrillissä



Pakastimen pohjalta suppilovahverot sipulin kanssa pannulle, pizzan päälle ja grilliin. Taikinan kannattaa antaa kohota rauhassa, mieluiten viileässä seuraavaan päivään. Kastike saa olla makea ja täyte suolainen. Hyvä pizza ei tarvitse paljoa täytteitä, salaisuus on onnistuneessa pohjassa ja maistuvassa kastikeessa. Kuumenna pizzakivi grillissä ja siirrä ohutpohjainen pizza sen päälle helposti leivinpaperille leivottuna. Grilli saa olla kuuma ja pohja ohut koska pizza kypsyy nopeasti. Kansi kannattaa laittaa paiston ajaksi kiinni, jotta pintakin paistuu.
Suosittelen kokeilemaan lisämausteena rucolapestoa. Sitä voi lisätä pizzan päälle paiston jälkeen.

Pizzataikina: (8 ohutpohjaista grillipizzaa)

5 dl vettä
50 g hiivaa
n. 10,5 dl vehnäjauhoja
(rkl sokeria, ks. ohje)
3 rkl oliiviöljyä
vajaa rkl suolaa

Liota hiiva lämpimään veteen.
(Lisää sokeri. --> Sokeri nopeuttaa taikinan nousemista, joten lisää taikinaan sokeri, jos haluap pikaisesti valmista. Paras pohja tulee kuitenkin kylmäkohotuksella. Älä käytä kylmäkohotukseen sokeria.)
Vaivaa mukaan jauhot osissa, loppuvaiheessa öljy ja suola. Vaivaa huolella. Anna kohota lämpimässä vähintään tunti tai kylmäkohotuksessa seuraavaan päivään. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele palloiksi. Anna taikinapallojen kohota kaksinkertaisiksi ja kauli pizzapohjiksi.


Pizzakastikkeessa on hyvä olla suolaa ja öljyä, jotka maun lisäksi estävät pohjan vettymisen. Pohjan kostumisen estää myös se, kun laitat juustoraasteen pohjimmaiseksi heti kastikkeen jälkeen. Kastikkeen voit pakastaa, voit käyttää sitä myös pastakastikkeen pohjana. Tässä yhdenlainen ohje: 

Pizzakastike:

500 g paseerattua tomaattia
70 g tomaattipyrettä
2 valkosipulin kynttä
tl suolaa
3 rkl sokeria
1 dl oliiviöljyä
mustapippuria
rkl paprikajauhetta
1/2 rkl kuivattua timjamia
nippu tuoretta basilikaa

Sekoita ainekset sileäksi esim. sauvasekoittimella.


Aurajuustolla höystetyn guacamole -pizzan ohjeen löydät täältä ja herkkutattijauheella maustetun special -pizzapohjan ohjeen täältä!