Myslileipä


Kaapinperälle unohtuneet myslinjämät leipätaikinaan. Tein taikinan hitaasti ja paistoin leivän pizzakivellä ja puolesta taikinasta sämpylöitä.

Juuri:
10 g hiivaa
5 dl vettä
5 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

Taikina:
40 g hiivaa
3 dl vettä
rkl sokeria
4 dl mysliä (sis. pähkinää ja hedelmiä)
n. 10,5 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl öljyä
rkl suolaa

Sekoita juuri ja anna sen olla huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Sekoita lämpöiseen veteen loppu hiiva. Lisää juuren joukkoon. Valmista taikina, lisää loppuvaiheessa rasva ja suola. Vaivaa hyvin. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Kohotin ja paistoin leivän rengasvuoan irtoreunojen sisällä.

Leivo kaksi leipää ja/tai sämpylöitä. Kohota leivät kaksinkertaisiksi, viillota ja paista kuumassa uunissa kuuman pizzakiven päällä alaosassa ensin 250 asteessa n 15 min ja loput n. 20 min 200 asteessa. (Sämpylät 220 asteessa 15 - 20 min.) Heitä paiston aikana uunin pohjalle hieman vettä. Näin saat rapean kuoren.