PuhtipiirakkaMoni on ihastunut Puhtikauraan ja niinpä minäkin kannoin tuon houkuttelevan näköisen purkin kotiin. Ehkä hieman epäillen tutustuin tuotteeseen mutta voin kyllä sanoa, että ei jää viimeiseksi purkiksi. Puuterissa maistuu ihanasti puhdas kotimainen kaura. Ilman mitään lisättyä. Jauheesta syntyy pikainen välipalajuoma, letut, kaurajäätelö, smootiet ja meillä jauhe ravistetaan kaakaon joukkoon.
Nyt kun papusato on parhaimmillaan, tein kaurapuuterista piirakkapohjan ruusupapupiirakalle. Pohja käy niin makeille kuin suolaisillekin täytteille, ihanan ohut ja kauraisa. Kokeile siis myös syksyn omenapiirakkaan ja sienipiirakkaan.
Ruusupapu on puutarhan kaunis yksivuotinen köynnöskasvi joka on muuten myös helppo kasvatettava. Muiden papujen tapaan myös ruusupapu on syötävä. Kerää kokonaisina käytettävät palot vielä litteinä, ei vielä puutuneina. Viimeistään veitsellä leikatessa huomaat, onko papu puutunut. Vielä kokonaisena syötävän pavun saat pilkottua veitsellä pehmeästi. Melko suuretkin palot käyvät vielä hyvin kokonaan syötäviksi mutta muista, että pavut täytyy keittää ennen käyttöä noin 10 minuuttia, jotta haitalliset aineet poistuvat. Papujen (kuten muidenkin vihreiden vihannesten) keittoveteen kannattaa lisätä soodaa. Se saa värin pysymään raikkaan vihreänä.


Kaurapohja:

70 g margariinia
2 dl (n. 90g) kaurapuuteria (Puhtikaura)
n. rkl kylmää vettä

Nypi rasvat ja jauho tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita, muotoile taikina palloksi ja laita viileään.


Täyte:

n. 300 g tuoreita ruusupavun palkoja
+ suolaa keittoveteen

350g smetanaa (20%)
2munaa
75 g emmental-raastetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
rakuunaa
mustapippuria
pinnalle parmesania tai fetaa

Voitele piirasvuoka kevyesti öljyllä. Painele kaurataikina ohueksi pohjaksi. Paista pohjaa 10 min. 200 asteessa.
Valmista täyte; Laita pavuille vesi kiehumaan. Huuhtele pavut ja poista niistä päät. Pilko palot noin kolmeen osaan. Lisää kiehuvaan veteen suolaa, tl soodaa ja pavut. Keitä 8-10 minuuttia. Siivilöi ja huuhtele pavut kylmällä vedellä.
Sekoita täyteen ainekset. Kaada täyte piiraspohjan päälle. Lisää täytteen päälle keitetyt pavut ja raastettua parmesaania tai fetaa. Paista n. 175 asteessa n. 25 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoilemista ja tarjoa esim. raikkaan salaatin kera.