Valekakkuja

Olin sunnuntaina jakamassa blogini reseptejä koulun markkinoilla. Pöytään tein myös pari mallikakkua. Kakkujen sisus on tehty polyretaanista, josta voisi käytännössä veistellä minkä muotoista vain. (Kannattaa kokeilla myös esim  kranssipohjaksi kukille!)

Käytin vanhoja kattiloita ja tavallista pursotettavaa uretaanivaahtoa. Kattilat kannattaa voidella ennen pursoitusta. Tähän käytin leivontamargariinia. (Öljy ei ollut riittävän paksua.) Mukaan kannattaa vähän matkaa upottaa keskelle esim. ohut laudan tai levyn kappale, jonka avulla kakun saa kuivuttuaan pyöräytettyä irti muotistaan. Tämän saa leikattua tasoitusvaiheessa  pois. Uretaani paisuu yli 100%, joten älä pursota kattilaa liian täyteen. Kannattaa muutenkin pursottaa kakut erissä (kerroksittain), jotta pu pääsee kuivumaan. Pu-pursoitus jättää ilmakuplia, kannattaa olla siis tarkka pursoituksen kanssa.

Valmiin pinnan tasoitin ennen sokerimassalla pinnoitusta "valekreemillä" jonka sekoitin leivontamargariinista, perunajauhoista ja etikasta. Koska pohja on kova, eikä niin joustava kuin oikea kakkupohja, jää sokerimassan alle helposti ilmakuplia. Poista nämä ohuella neulalla varovasti siloitellen.

Saatavilla on myös kaksikomponenttista kaadettavaa polyuretaania, jolla saisi täysin sileän kaakun ilman ilmakuplia. Tätä en ole vielä kokeillut, enkä tiedä esim. pakkauskoista kuluttajille, mutta yritän saada kokeiluun. Täysin sileään pintaan ei tarvita kreemiä mutta pinta kannattaa varoen kostuttaa ennen kuorrutusta. Laita vinkkejä ja kokemuksia, jos kokeilet pu-leipomista!


Dummy cake