Ripaus joulua kutsuilla





Karpalokiisseli ja kermavaahto sekä karpalot ja kinuskikastike, ovat sellaiset makuyhdistelmät, jotka halusin kakkuun, ilman, että siitä tulisi liian makea. Mukaan laitoin vielä ripauksen joulua ja syntyi tämä resepti. Pohjana muromantelipohja, jonka päällä kinuskia, kardemummalla maustettu tuorejuustomousse sekä karpalohyydyke. Karpalohyydykkeen tein pakastetuista karpaloista paseeeraamalla, (kuoret ajattelin hyödyntää myöhemmin leipätaikinaan), vaihtoehtoisesti voit käyttää myös karpalotäysmehua. Käytin 26 cm irtopohjavuokaa.


Karpalojuustokakku


Pehmeä kinuski:

2 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
nokare voita

Laita sokeri ja kerma kattilaan ja keitä välillä sekoittaen n. 35 min. Varo, ettei kiehu yli tai pala.



Kardemumma-mousse:

4 dl kuohukermaa
400g tuorejuustoa (Philadelphia)
2 tl vaniljasokeria 
1/2 dl sokeria
1/2 tl jauhettua kardemummaa

Vaahdota kerma hieman löysäksi. Lisää tuorejuusto ja mausteet, vatkaa seos jämäkäksi mousseksi.



Karpalohyydyke:

400 g karpaloita
3 dl vettä
1 dl sokeria
6 liivatelehteä

Kiehauta karpalot ja vesi ja paseeraa ne metallisiivilän läpi. Lisää mehuun sokeri ja kiehauta. Sulata joukkoon liotetut liivateet, anna hieman jäähtyä ja sekoittele välillä. Älä vatkaa, jotta pinnalle ei syntyisi vaahtoa! 



Muropohja:

150 g (10 kpl) Digestive-keksejä
50 g mausteisia piparkakkuja
1 dl mantelijauhetta
100 g sulatettua voita/margariinia

Murskaa keksit ja piparit hienoksi. Sekoita joukkoon mantelijauhe ja lopuksi sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi.


Painele muroseos kakkuvuoan pohjalle, painele tiiviiksi. Levitä seuraavaksi muropohjan pinnalle notkea kinuski varovaisesti. Laita hetkeksi kylmään, jotta kinuski hieman jähmettyy ennen seuraavan kerroksen lisäämistä. 





Levitä seuraavaksi mousse tasaisesti. Laita kylmään siksi aikaa, kun karpalosekoitus hieman jäähtyy.




Kaada lopuksi pinnalle karpaloliemi. Anna jähmettyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Koristele.

Tässä käytin reunassa koristeena tummaa suklaata. Oli ensimmäinen kerta kun tein suklaareunusta kalvon avulla. Olisi saanut olla ohuemmalla tyllalla spritsattu ja harvempi kuvio. Tekemällä oppii...





Kiitos "koekaniineille"! 





Kakun lisäksi tarjolla oli myös juustotarjotin, glögiä ja viiniä. Lisäksi tein myös minikokoisia minttusuklaa-kuppikakkuja ja aura-luumu-kierteitä. Sinihomejuusto ja luumumarmeladi toimikin hyvin yhdessä. Niistä ei tullut kovin kauniita, mutta maku oli hyvä. Jätin kierteet voitelematta, voitelulla saisi varmasti kauniimman värin.









Mini-Minttusuklaa-kuppikakut (n. 50 kpl):

Pohja:

3 dl sokeria
150 g voita
100 g tummaa suklaata
4 keltuaista
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl perunajauhoja
1,75 dl vehnäjauhoja
4 rkl maitoa
4 valkuaista
100 g pätkiskarkkeja rouhittuna



Kuorrutus:

2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
100 g pätkis-karkkeja
1 tl sokeria
(loraus minttulikööriä)
pinnalle Marienne-crush-rouhetta

Vaahdota voi ja sokeri. vatkaa joukkoon keltuaiset. Sulata suklaa. Sekoita vähitellen suklaaseen pari lusikallista vaahtoa ja maito. Lisää tämän jälkeen suklaa seokseen niin se ei muutu rakeiseksi. Lisää jauho-leivinjauheseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset erikseen ja lisää ne varovasti taikinaan. Sekoita joukkoon rouhitut pätkissuklaat. Jaa taikina minivuokiin ja paista minimuffinsseja 175 asteessa n. 30  minuuttia. 
Valmista kuorrutus. Vaahdota kerma mutta jätä se hieman löysäksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto. Pehmennä suklaat mikrossa, lisää "suklaatahna" ja mausteet seokseen ja vatkaa seos tasaiseksi. Lataa kuorrute pursotinpussiin ja laita tunniksi-pariksi jääkaappiin; mousse muuttuu kovemmaksi ja on kauniimpi pursottaa.






Aura-luumu-suupalat:

(Paketillisesta taikinaa saat monen monta pientä suupalaa. Jos haluat isompia, rullaa taikina toiseen suuntaan.)

pkt valmiita voitaikinalevyjä
1/2 pkt Aura-juustoa
muutama lusikallinen luumumarmeladia
(munaa voiteluun)


Sulata taikinalevyt. Levitä pinnalle pitkittäin luumumarmeladia ja murusta sen päälle Aura-juustoa. Sivele toinen reuna vedellä, jotta taikina pysyy paremmin rullana. Rullaa ja leikkaa terävällä veitsellä 1,5 - 2 cm siivuiksi. 
(Auran kaverina toimisi myös esim. piparkakkumuru.) Voitele halutessasi.
Paista 200 asteessa 20 - 30 min.