Vappubrunssi




Keittiöremppatalkoolaiset ovat olleet niin ahkeria, että valoa tunnelin päässä on nähtävillä. Ihanaa päästä kohta taas omaan keittiöön kokkailemaan! Talkooporukalle luvassa vappuna brunssi savusaunan kera ja minä kokkailen vielä hetken vieraassa keittiössä. Huomenna Teurastomossa Helsingissä! Jännityksellä huomista odotellaan ja postaus jännästä päivästä ilmaantuu sitten huomisen jälkeen. Kukilla höystettyä yrttisalaattia ja brunssimuffineja syntyy siis huomenna What's Cooking Helsingissä. Tässä muut brunssin ohjeet:

Brunssin ruokaisin osuus on ohuet omeletit, jotka on maustettu sahramilla ja jauhetulla kanttarelilla. (Pelkkä sahraminikin toimii hyvin.) Sahrami antaa omeleteille voimakkaamman värin ja tuo mukavaa umamia makuun. Ne syntyvät nopeasti suoraan ruokailijan lautaselle, mutta säilyvät hetken myös foliossa, jos brunssi vaikka nautitaankin filtin päällä puistossa. Täytteeksi voi halutessaan kääräistä mielimakkaroita makkaracocktailista sekä uuden sadon perunasalaattia. (Kyllä! Kesä on kohta taas täällä!)
Herkkusienet käyvät pikaisesti kuumalla pannulla ennen marinointia. Ja jos näitä sattuu jäämään yli, ovat ne herkullisia myös pastassa, salaatissa tai pataruuassa. Valkosipulioliivien suolaisuus miedonnetaan nopeasti kiehuvassa vedessä. Ja ah, runsaasti valkosipulia, jota toki voit lusikoida purkista myös vaikka krutonkien päälle... Mieto leipäjuusto marinoidaan sitruunassa ja miedossa chilissä. Itse käytin chilit ensin savustuspöntössä. Näin sain chilistä hieman pehmempää ja miedon savun maun. Ja kannattaa kokeilla myös marinoida mozzarellaa tai aromikkaampaa cheddaria.

Tämän brunssin hitti on kuitenkin tuo sipulileipä! Oli ruoka mitä hyvänsä, kun pöydässä on tuoretta leipää, se hupenee nopeasti. Taikinassa käytin rahkaa, joka tuo mukavaa happamuutta taikinaan. Taikinaan lisäsin sipulirouhetta ja pinnalle lirutettu oliiviöljy tekee leivästä rapeakuorisen. Leipä maistuu ilman levitettä mutta jos kaipaat sitä, kannattaa kokeilla "pähkinävoita". Voi ei sisällä pähkinää, vaan saa nimensä pähkinäisestä mausta. Itse nimesin voin uudelleen "kinuskivoiksi", jottei syntyisi sekaannuksia pähkinäallergisille. Voin ohjeen löydät täältä!

Jälkkäriksi vappuna käy toki munkit tai tippaleivät mutta koska brunssi on melko raskas, toimii aina varma hedelmäsalaatti. Hedelmäsalaatin voi tarjoilla kulhona ja maustaa tuoreella mintulla.
Ja mitäpäs olisi aamiainen ilman tuoremehua. jatketaan sitä kuohuvalla ja nautitaan Mimosana.

 Hauskaa Vappua!




Marinoidut herkkusienet

300 g pieniä tuoreita herkkusieniä
1/2 dl punaviiniä
3 rkl soijakastiketta
1/2 dl öljyä
3 rkl balsamiviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl kuivattua ranskalaista rakuunaa
öljyä + voita paistamiseen

Valitse pieniä herkkusieniä tai puolita suuret sienet. Huuhdo sienet. Sekoita marinadin ainekset kattilassa ja pyöräytä sienet kauttaaltaan siinä. Ruskista sienet voin ja öljyn seoksessa kuumalla pannulla. Kiehauta liemi. Kaada liemi sienien päälle ja anna marinoitua kylmässä seuraavaan päivään.



 Valkosipulioliivit

prk vihreitä oliiveja
prk kalamata oliiveja
hyvää oliiviöljyä
6 murskattua valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia ja rosmariinia

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja valuta oliivit. Käytä oliivit hetki kiehuvassa vedessä ja huuhtele kylmällä vedellä. Jätä lävikköön valumaan, kun kuorit valkosipulit. Lado oliivit purkkiin kerroksittain yrttien ja runsaan valkosipulimurskan kera. Täytä lopuksi purkki oliiviöljyllä. Anna oliivien maustua kylmässä ainakin seuraavaan päivään.


Chilinen leipäjuusto

1/2 sitruunan mehu
1/2 dl öljyä
chilijauhetta
hienonnettua (savustettua) chiliä
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
tuoretta salviaa hienonnettuna

Kuutioi leipäjuusto. Sekoita marinadin ainekset ja kaada juustojenpäälle. Anna marinoitua seuraavaan päivään.



Kanttarelliomeletit

(8 - 10 pientä omelettia)
3 munaa
4 rkl kermaa
ripaus sahramia
1 rkl kuivattua kanttarellia jauheena
pari kierrosta suolaa
öljyä + voita paistamiseen
ruohosipulia

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa suolan kanssa. Lisää joukkoon sahramia, sienijauhetta sekä kermaa. Paista kuumalla pannulla pienessä voi-öljyseoksessa nopeasti ohuikisi omeleteiksi. Pinnalle ruohosipulia.




Makkaracocktail

esim. bratwurstia
chorizoa
lammasmakkaraa
voita ja öljyä paistamiseen
salviaa

Pilko erilaisia laatumakkaroita reilunkokoisiksi paloiksi. Paahda makkarat ja ronskisti hienonnettu salvia kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa.




Perunasalaatti

800 g uuden sadon perunaa (tai siikliä)
1 dl kuohukermaa
1 dl turkinjugurttia
rkl sinappia
tl suolaa
tl sokeria
2 rkl sitruunanmehua
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
tl kuivattua rakuunaa
3 rkl kapriksia
muutama varsi kevätsipulia pilkottuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna

Keitä perunat kypsiksi runsaalla merisuolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä perunat.
Vispaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jugurtti ja muut mausteet.
Pilko perunat kulhoon. Kaada kastike perunoiden joukkoon ja sekoita varoen. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.



Sipulileipä

250 g rahkaa
2,5 dl vettä
50 g hiivaa
rkl sokeria
n. 6,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl paahdettua sipulirouhetta
pinnalle oliiviöljyä, sormisuolaa ja rosmariinia

Sekoita rahka ja vesi. Lämmitä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva sekä sokeri. Alusta taikinaan noin puolet jauhoista, sitten sipulirouhe, suola sekä öljy ja loput jauhoista. Vaivaa sitkoisaksi taikinaksi ja jätä nousemaan liinan alle. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina neljään osaan  pellille. (Onnistuu myös lusikalla.) Taputtele jauhojen avulla litteiksi leiviksi. Kohota liinan alla.
Liruta kohonneiden leipien pinnalle oliiviöljyä, lisää vielä rosmariinia ja sormisuolaa. Paista leipiä n. 200 asteessa 10 - 13 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita.



Hedelmäkulho

Lemppari hedelmiä viipaloituina ja aseteltuna kauniisti, hauskasti tai oudosti tarjolle. Perinteisiä tai eksoottisempia...
appelsiinin mehua
tuoretta minttua

Käsittele ja viipaloi hedelmät kulhoon. Purista päälle appelsiinimehua ja koristele mintulla. Halutessasi voit tarjota hedelmäsalaatin kanssa kastikkeen jugurtista, mintusta ja vaniljasokerista.




*****