Savuporokakku
 Tein voileipäkakun rengasvuokaan (20cm) kahdella täytteellä ja reunaksi laitoin hapankorppuja. Hapankorput jäivät hieman "sitkeiksi" leikattaviksi, taisin kostuttaa niitä liiankin varovaisesti. Käytin sellaisia "keskikokoisia" pitkiä hapankorppuja, reunan voisi tehdä vielä kapeammista; leikata ne sopivan korkuisiksi ja latoa vuokaan pystyasentoon. Näin saisi leikattua aina sopivan palan hapankorpun leveydeltä ja välttyisi sen leikkaamiselta. Ensi kerralla niin siis... Mutta toimiva kokonaisuus oli muuten.

  Täytteessä ei ole kovin isoa määrää kylmäsavustettua poroa, on sen verran "tiivistä" ja arvokastakin tavaraa, mutta todettakoon, että tämä määrä riitti kyllä hyvinkin. Jos haluat kuitenkin lisätä määrää, varo liikaa suolaisuutta. 
  Koristeeksi kakkuun laitoin yrttejä, humalan lehtiä, rucolaa, ruohosipulin ja orvokin kukkia. Ohje on sopiva 20 cm irtopohjavuokaan:

Kylmäsavuporotäyte:

2 dl kuohukermaa
100 g kylmäsavustettua poron paistia hienoksi pilkottuna
2 tl hunajaviinietikkaa
vajaa 1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2 dl turkin jugurttia
mustapippuria
1 tl sinappia
(suolaa)

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muut aineet.


Tuorekurkkutäyte:

250 g tuoretta kurkkua
1 maustekurkku
100 g Philadelphia -tuorejuustoa (maustamaton)
1 dl turkin jugurttia
1 pieni valkosipulin kynsi hienonnettuna
1/2 tl sokeria
mustapippuria
rkl sitruunanmehua
(suolaa)

Raasta ja valuta kurkku (painele kevyesti siivilässä). Sekoita joukkoon muut ainekset.


Kakun pintaan (kuorrutteeksi, tuplaa määrä, jos et käytä reunasssa hapankorppuja vaan kuorrutat koko kakun):

1 dl kuohukermaa
n. 30 g juustoraastetta (pienellä terällä raastettua)
1 tl hunajaviinietikkaa
ripaus suolaa

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Hunajaviinietikan voit korvata pienemmällä määrällä tavallista etikkaa ja ripauksella sokeria.Lisäksi tarvitset hapankorppuja reunaan ja noin 600 g ruispaahtoleipää. Kostutukseen voit käyttää mietoa suolavettä, kasvislientä tai maitoa.Kokoaminen:

  Kostuta hapankorput ja laita ne pehmenemään muovipussiin. Ne ovat hetken päästä taivuteltavia. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Peitä pohja paahtoleivillä. (Poista reunat ja leikkaa sopivan kokoisiksi.) Asettele pehmenneet hapankorput reunoille paahtoleivän ja reunan väliin. Kostuta paahtoleivät kevyesti. Levitä savuporotäyte. (Kurkkutäyte on kosteampaa, siksi se tulee ylempään kerrokseen.) Levitä uusi kerros paahtoleipiä mutta älä kostuta (kurkkutäyte on itsessään jo niin kosteaa). Levitä kurkkutäyte. Levitä viimeinen kerros paahtoleipiä ja kostuta taas kevyesti. Tähän asti kannattaa tehdä edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii maustumaan. Kuorrutus ja koristelu on hyvä tehdä vasta tarjoilupäivänä.
Levitä pintaan kuorrutus, poista kakku vuuasta ja koristele.