Ihanat jäätelöt

Innostuin tekemään kotitekoista jäätelöä Ruoka.fi ja Dansukkerin Suomen makein jäätelö -kisan myötä. Jäätelön teossa tuli käyttää uutuustuotetta, glukoosisiirappia. Jäätelöä olen tehnyt aiemminkin, esim pistaasijäätelö on mielettömän hyvää. Glukoosisiirapin ansiosta jätskeistä tuli ihanan samettisia, jatkossa taidankin tehdä jäätelöt pääosin itse. Tekeminen oli simppeliä, valkuaisia tosin teosta jää hukattavaksi esim ruokien joukkoon. Mitä kuohkeampaa jäätelöstä haluaa, kannattaa seosta vatkata muutaman kerran jäätymisen aikana. Itse en vatkannut, onnistui hyvin silti. Jäätelö kannattaa ottaa jääkaappiin hieman pehmenemään ennen tarjoilua tai tarjota semifreddona eli puoliksi jäätyneenä.

Tässä reseptini, käythän äänestämässä ruoka.fi -sivuilla 15.6. alkaen! Äänestysaikaa kuukausi.

Kisaan piti valita yksi resepti, valitsin Basilika-balsamico jäätelön. Basilikassa on oma aromikas makunsa, joka pääsee hienosti esiin jäätelössä kanelin kanssa. Balsamicosiirappi tuo kirpeyttä ja kurpitsansiemenet pähkinäistä suolaisuutta. Aremman kannattaa kokeilla vähintäänkin basilikajäätelön perusohjetta ilman siirappia ja siemeniä. Siinä on aivan ihana oma makunsa joka koukuttaa varmasti.








Basilika-balsamico –jäätelö


1/2 dl kurpitsan siemeniä
pari tippaa oliiviöljyä
ripaus ruususuolaa

1/4 dl balsamicoa
1/2 dl sokeria

4 keltuaista
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
4 dl kermaa
1 dl Dansukker glukoosisiirappia
½ nippua tuoretta basilikaa (n. 30 lehteä)
1 dl täysmaitoa
½ tl kanelia


Paahda kurpitsansiemenet kuumalla pannulla parissa tipassa öljyä. Suolaa hyvällä suolalla. Laita jäähtymään. Rouhi jäähtyneet siemenet veitsellä hieman pienemmiksi.


Valmista balsamicosiirappi. Kiehauta balsamico ja sokeri kattilassa, älä keitä kauaa, 
jotta siitä ei tule liian paksua. Jäähdytä.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Hienonna basilika kanelin, maidon ja siirapin kanssa esim. sauvasekoittimella. Vaahdota kerma. Sekoita keltuaisseokseen basilika-siirappi-seos, nostele joukkoon myös vispattu kerma. Laita pakastimeen ja anna pakastua kohmeiseksi. Kun seos on kohmeista, mutta ei vielä kokonaan jäätynyttä, sekoita sitä voimakkaasti. Lado kohmeinen jäätelö pakasteastiaan kerroksittain balsamicosiirapin ja rouhittujen kurpitsansiementen kanssa. Balsamicosiirappia kannattaa laittaa kokonaisuudessaan noin 4 – 5 teelusikallista. Pakasta ja nauti tuoreiden mansikoiden ja balsamicosiirapin kera.





*****






Appelsiini-porkkana –jäätelö


1 appelsiini (kuori)
½ dl porkkanamehua
½ dl sokeria

4 keltuaista
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeri
½ dl porkkanamehua
1 dl Dansukker glukoosisiirappia
4 dl kermaa


Valmista appelsiininkuorisiirappi. Kuori appelsiinista kuoren uloin oranssi osa ohuelti esim kuorimaveitsellä ja pilko se pieniksi kapeiksi suikaleiksi. Keitä sokerin ja porkkanamehun kanssa noin 15 min kunnes kuori on kypsää ja liemi siirappimaista. Jäähdytä.

Vaahdota Siro-sokeri ja keltuaiset. Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Sekoita keltuaisseokseen glukoosisiirappi, appelsiininkuoret ja loppu porkkanamehu. Nostele joukkoon kermavaahto. Jäädytä vähintään 4 tuntia. Halutessasi hyvin kuohkeaa jäätelöä, vatkaa seosta muutaman kerran jäätymisen aikana. Tikkujäätelöitä voit valmistaa mehujäämuotissa. Tikkuina käytin puisia kertakäyttölusikoita.




*****






Ruususen Unelma –jäätelö


4 keltuaista
2 dl Dansukker mansikan makuista tomusokeria
4 dl kermaa
1 dl Dansukker glukoosisiirappia

200g ruusunmarjasosetta
½ dl Dansukker glukoosisiirappia


Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Vaahdota myös kerma toisessa kulhossa. Sekoita keltuaisseokseen glukoosisiirappi (1 dl). Kääntele joukkoon kermavaahto.
Sekoita ruusunmarjasoseeseen glukoosisiirappi (1/2dl). Jos käytät pakastettua ruusunmarjasosetta, 
kiehauta se ennen käyttöä.
Kaada ruusunmarjaseos jäätelöseoksen päälle raidoiksi, pakasta ja nauti.




 


Sokeroidut ruusun terälehdet:


syötäviä ruusun terälehtiä
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria


Käytä syötäviä ruusun terälehtiä (Luomu). Leikkaa puhtaista terälehdistä valkoinen kantaosa pois ja kastele ne yksi kerrallaan valkuaiseen. Poista lehdistä sudilla ylimääräinen valkuainen. Kääntele/sirottele lehdet kauttaaltaan sokerissa ja anna kuivua pari vuorokautta kuivassa paikassa huoneenlämmössä. 
Voit sokeroida myös muita syötäviä kukkia.

 

*****


Muscovado-vaniljajäätelö:

6 munan keltuaista
1 dl tummaa muscovadosokeria (Dansukker)
0,5 dl sokeria
6 dl kuohukermaa
2 vaniljatankoa
1,5 dl glukoosisiirappia (Dansukker)


Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa vaniljan siementen kanssa. Sekoita keltuaisseokseen glukoosisiirappi ja lopuksi varovasti sekoittaen kermavaahto. Jäädytä pakkasessa seuraavaan päivään. Glukoosisiirapin ansiosta jätskistä jää pehmeää ilman "välivatkaustakin".