Sitruunamunkit
Jatketaan sitruunalla. Kaapissa puolikas satsi lemon curdia, tällä kertaa en antanutkaan lasten syödä sitä sellaisenaan paahtoleivän päällä, vaan tein siitä munkkeja. Kyllä nekin kelpasivat. :) Ja kiitos sokerointiapulaiselle! 
Vappua siis odotellessa:


Munkkitaikina (n.16 kpl):

2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 muna
7,5 - 8 dl vehnäjauhoja
60 g voita
1/2 sitruunan raastettu kuori

Paistamiseen kookosrasvaa tai ruokaöljyä.
Täytteeksi sitruunatahnaa (lemon curdia).
Pinnalle sokeria.

Sekoita hiiva lämpimään maitoon. Lisää sokeri, muna ja sitruunankuori. Vaivaa joukkoon jauhot ja loppuvaiheessa pehmeä/sulatettu voi. Kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi. 
Leivo taikinasta n. 16 pyöreää pullaa ja täytä sitruunatahnalla; tee pullan keskelle kolo, laita pienellä lusikalla täytettä ja nosta reunat täytteen päälle ja purista tiukasti yhteen. (Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös pursotinta ja täyttötyllaa.) Kohota pullia puolisen tuntia. Kuumenna öljy (noin 160 asteeseen). Keitä munkit kullanruskeiksi ja kierittele valutetut, lämpimät munkit sokerissa.

Munkkitaikinan voi tietysti maustaa perinteisesti kardemummalla ja paistaa ilman täytettä vaikka rinkilöiksi. Sokerointiin voi käyttää myös kaneli-sokeria.

Paistamisen aikana! Varo, öljy saattaa syttyä palamaan jos sitä kuumentaa liikaa. Laske siis välillä hellan lämpöä ja pidä syttyvät esineet kaukana! Älä koskaan sammuta palavaa rasvaa vedellä, pidä siis vähintään astian kansi lähellä.

Sitruunan kuoren raastaminen:

Valitse ehjiä, kirkkaankeltaisia, tervekuorisia sitruunoita. Pese sitruunat huolellisesti harjalla lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella, kuivaa. Raasta sitruunasta vain uloin keltainen osa mahdollisimman pienellä ja terävällä terällä. Sitruunankuoresta saa voimakkaampaa makua kuin sitruunan mehusta. Voit käyttää sitä leivonnaisiin ja ruokiin, kokeile esim. mausteeksi valkokastikkeeseen.