Kotisima

Hain kaupasta mm. muoviämpäriä siman tekoon. No, tästä kaupasta ei löytynyt ja myyjä ihmetteli, että vieläkö joku tekee itse simaa. No tekee! Laitan muistutukseksi siman ohjeen ja toivon, ettei tämäkään kansanperinne häviä. Ja siman joukkoon ehdottomasti sitruunaa myös kuorineen.
Vaihtelua haluava tekee mallassimaa tai siman lime-sitruunoista.

Vanha sokerimainos


Tumma (mallas)sima:

8 l vettä
1 kg fariinisokeria
4 sitruunaa
tuorehiivaa, herneen kokoinen pala
rusinoita
(2 dl kaljamallasta)

Pese yksi sitruunoista huolellisesti. Viipaloi sitruuna ämpäriin. Keitä puolet vesimäärästä. Lisää ämpäriin kuuma vesi ja sokeri. Lisää loput 4 litraa vettä kylmänä. Tarkista lämpö ja lisää hiiva sekä purista sitruunoista mehu. Mallassimaa saat lisäämällä 2 dl kaljamallasta. Jätä huoneenlämpöön seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota sima tl sokerin ja muutaman rusinan kanssa. Sima valmistuu viileässä noin viikossa, huoneenlämmössä nopeammin. Säilytä valmis sima kylmässä.