Joulun lammasta





Tunnen olevani etuoikeutettu kun sain isältäni herkkupaloja itsekasvatetuista lampaista. Kun liha on itse kasvatettua, eikä muovirasiassa kotiin kannettua, sitä jotenkin arvostaa enemmän. Kun on saanut tutustua eläimeen jo sen maanpäällisen elon aikana, ei siitä soisi menevän palaakaan hukkaan. Puhumattakaan siitä, kuinka hyvää itse tuotettu liha on.

Mukaani sain satulaa, ulkofilettä ja jauhelihaa jonka aion pyöräyttää viikonloppuna lihapulliksi minttu-tzazikin kera. Oikeaoppisesti fileet tulisi varmasti kypsentää nopeasti mutta koska meillä rakastetaan haudutettuja pataruokia (ja luussa piilee parhaat aromit) päätin valmistaa lampaan satulakyljykset, ulkofileen ja juurekset perinteisesti aina varmassa valurautapadassa. Kaneli sopii moneen liharuokaan ja tähänkin se tuo hyvän arominsa. Jos joku uskoo, että ei pidä lampaasta maistakoot tätä! Lohturuokaa, perinneruokaa, yksinkertaista ja ihan parasta! 


Joululammas:


4 - 6 nuoren lampaan satulakyljyksiä 
2 isoa porkkanaa
1/2 lanttua
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
pari oksaa rosmariinia (tai 3 tl kuivattua)
kanelitanko
(1 tähtianis)
suolaa ja mustapippuria
2 tl punaviinietikkaa
rkl muscovadosiirappia
voita paistamiseen
vettä

Ruskista satulakyljykset voissa kuumassa valurautapannussa. Nosta pataan. Rouhi päälle pippuria ja reilusti suolaa. Paloittele joukkoon porkkana, lanttu ja sipuli. Lisää myös kuoritut valkosipulin kynnet ja loput mausteet. Kaada paistamiseen käytetylle pannulle muutama desi vettä ja kuumenna. Kaada vesi pataan. Kansi päälle ja uuniin 175 asteeseen n. 1,5 tunniksi. 
Tarjoa ,ihan vaan, perunoiden kera.



*****