Riistabratwurst



Naistenpäivän kunniaksi puuhasteltiin makkaroita. Ihan ekaa kertaa sain kokeilla niiden tekoa ja täytyy myöntää, että taitolaji sekin on, kyllä! Monta metriä suolta saatiin täytettyä ja lopputuloksena (usean tunnin jälkeen) kolmea erilaista makkaraa. Pääraaka-aineen virkaa piti peuran jauheliha, lisänä käytettiin porsaan silavaa, kylkeä, maksaa, chiliä, valkosipulia, madeiraa, tummaa olutta, yrttejä yms... Tässä "kotijoukkueen" resepti:

Peurabratwurs:

1,5 kg peuran jauhelihaa
600 g silavaa (ilman kamaraa)
2 dl madeiraa
2 tl fenkolia jauhettuna
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua valkopippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
2 tl timjamia jauhettuna
1 rkl katajanmarjoja rouhittuna
2 tl meiramia
3 tl rouhittua mustapippuria
1 tl jauhettua neilikkaa
1dl kuivattuja mustatorvisieniä jauhettuna
5 valkosipulinkynttä murskattuna
hienonnettua persiljaa
5 - 6 tl suolaa
sian tai lampaan suolta

Valmista taikina ja anna levätä kylmässä pari tuntia. Täytä suolet ja kieputtele makkaroiksi; joka kolmas itseen päin, joka kolmas pois päin. Tässä kohtaa tuli pieni miettimisen paikka! :-) 
Kypsennä makkarat hymyilevässä (ei kiehuvassa) suolavedessä n. 20 min. Ruskista kypsät makkarat pannulla.

Vinkki! Mausteet ja kuivatut sienet kannattaa hienontaa huhmaressa. Sienet sopii näin käsiteltynä mausteeksi moneen ruokaan ja niistä saa sileän sienikeiton liottamatta.


Lopputulos ja tuumailuja:

Maut olivat hyvät mutta makkaran koostumus vaatisi ehkä vieläkin enemmän rasvaa. On tietysti vallan eri asia tehdä makkara vähärasvaisesta riistasta, kuin possun jauhelihasta eikä lopputuloksena halutakaan valmismakkaran tuntua. Seuraavalla kerralla lisäisin hieman rasvan (ja nesteen määrää) sekä vaaleaa leipää taikinaan sitomaan nestettä ja antamaan koostumusta. Smetanakin voisi etenkin riistan kanssa toimia!