Itsenäisyyspäivän leivoksissa maistuu mustikka, sitruuna ja manteli...
Mustikkaleivokset
pohja:
100 g voita tai margariinia
2 dl maitoa
4 munaa
3 dl sokeria
1/2 sitruunan raastettu kuori
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
täyte:
6 dl jäisiä mustikoita
1/2 dl sokeria
rkl sitruunamehua
5 dl vettä
2 dl hyytelösokeria
kuorrutus:
400 g philadelphia-maustamaton
2 dl tomusokeria
sitruunamehua
valmistus:
Voitele vuoka ja jauhota se mantelijauheella. (Käytin isoa neliskanttista irtopohjavuokaa.) Sulata rasva, sekoita joukkoon maito ja pidä lämpimänä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita varoen munavaahtoon ensin puolet jauhoseoksesta sitten maitoseos ja lopuksi vielä loppu jauhoseos. Paista 175 asteessa noin 35 min. Leikkaa jäähtynyt pohja kahdeksi levyksi. Kakkusaha on tässä oiva kapistus!
Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Anna sen hieman jäähtyä, välillä sekoittaen. Sekoita jäisten mustikoiden joukkoon sokeria ja sitruunanmehua. Levitä ensimmäisen levyn pinnalle. Lusikoi päälle hieman paksuuntunut ja jäähtynyt sokeriliemi. (Tässä kohtaa ei kannata hätäillä, niin kuin minä tein, jotta pohjasta ei tule liian kostea!) Lisää toinen kakkulevy.
Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja sitruunanmehu. Värjää halutessasi pieni osa kuorrutusta koristelua varten elintarvikevärillä ja/tai mustikkamehulla.
Kuorruta kakku, tee halutessasi pintakuvio, anna hyytyä viileässä ja leikkaa paloiksi.
Hammastikku ja mustaa pastaväriä. |
Korianterin lehdet tuuraavat talvella koivunlehtiä. |