Tässä reseptini, käythän äänestämässä ruoka.fi -sivuilla 15.6. alkaen! Äänestysaikaa kuukausi.
Kisaan piti valita yksi resepti, valitsin Basilika-balsamico jäätelön. Basilikassa on oma aromikas makunsa, joka pääsee hienosti esiin jäätelössä kanelin kanssa. Balsamicosiirappi tuo kirpeyttä ja kurpitsansiemenet pähkinäistä suolaisuutta. Aremman kannattaa kokeilla vähintäänkin basilikajäätelön perusohjetta ilman siirappia ja siemeniä. Siinä on aivan ihana oma makunsa joka koukuttaa varmasti.
Basilika-balsamico –jäätelö
1/2 dl
kurpitsan siemeniä
pari tippaa
oliiviöljyä
ripaus
ruususuolaa
1/4 dl
balsamicoa
1/2 dl
sokeria
4 keltuaista
1 dl
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
4 dl kermaa
1 dl
Dansukker glukoosisiirappia
½ nippua
tuoretta basilikaa (n. 30 lehteä)
1 dl
täysmaitoa
½ tl kanelia
Paahda
kurpitsansiemenet kuumalla pannulla parissa tipassa öljyä. Suolaa hyvällä
suolalla. Laita jäähtymään. Rouhi jäähtyneet siemenet veitsellä hieman
pienemmiksi.
Valmista
balsamicosiirappi. Kiehauta balsamico ja sokeri kattilassa, älä keitä kauaa,
jotta siitä ei tule liian paksua. Jäähdytä.
Vaahdota
keltuaiset ja sokeri. Hienonna basilika kanelin, maidon ja siirapin kanssa
esim. sauvasekoittimella. Vaahdota kerma. Sekoita keltuaisseokseen basilika-siirappi-seos,
nostele joukkoon myös vispattu kerma. Laita pakastimeen ja anna pakastua
kohmeiseksi. Kun seos on kohmeista, mutta ei vielä kokonaan jäätynyttä, sekoita
sitä voimakkaasti. Lado kohmeinen jäätelö pakasteastiaan kerroksittain
balsamicosiirapin ja rouhittujen kurpitsansiementen kanssa. Balsamicosiirappia
kannattaa laittaa kokonaisuudessaan noin 4 – 5 teelusikallista. Pakasta ja
nauti tuoreiden mansikoiden ja balsamicosiirapin kera.
*****
Appelsiini-porkkana –jäätelö
1 appelsiini
(kuori)
½ dl
porkkanamehua
½ dl sokeria
4 keltuaista
1 dl
Dansukker Siro erikoishienoa sokeri
½ dl
porkkanamehua
1 dl
Dansukker glukoosisiirappia
4 dl kermaa
Valmista
appelsiininkuorisiirappi. Kuori appelsiinista kuoren uloin oranssi osa ohuelti esim kuorimaveitsellä ja pilko se pieniksi
kapeiksi suikaleiksi. Keitä sokerin ja porkkanamehun kanssa noin 15 min kunnes
kuori on kypsää ja liemi siirappimaista. Jäähdytä.
Vaahdota Siro-sokeri
ja keltuaiset. Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Sekoita keltuaisseokseen
glukoosisiirappi, appelsiininkuoret ja loppu porkkanamehu. Nostele joukkoon
kermavaahto. Jäädytä vähintään 4 tuntia. Halutessasi hyvin kuohkeaa jäätelöä, vatkaa seosta muutaman kerran jäätymisen aikana. Tikkujäätelöitä voit valmistaa mehujäämuotissa.
Tikkuina käytin puisia kertakäyttölusikoita.
*****
Ruususen Unelma –jäätelö
4 keltuaista
2 dl
Dansukker mansikan makuista tomusokeria
4 dl kermaa
1 dl
Dansukker glukoosisiirappia
200g
ruusunmarjasosetta
½ dl
Dansukker glukoosisiirappia
Vaahdota
keltuaiset ja tomusokeri. Vaahdota myös kerma toisessa kulhossa. Sekoita
keltuaisseokseen glukoosisiirappi (1 dl). Kääntele joukkoon kermavaahto.
Sekoita
ruusunmarjasoseeseen glukoosisiirappi (1/2dl). Jos käytät pakastettua
ruusunmarjasosetta,
kiehauta se ennen käyttöä.
Kaada
ruusunmarjaseos jäätelöseoksen päälle raidoiksi, pakasta ja nauti.
Sokeroidut ruusun terälehdet:
syötäviä ruusun
terälehtiä
Dansukker
Siro erikoishienoa sokeria
Käytä
syötäviä ruusun terälehtiä (Luomu). Leikkaa puhtaista terälehdistä valkoinen
kantaosa pois ja kastele ne yksi kerrallaan valkuaiseen. Poista lehdistä
sudilla ylimääräinen valkuainen. Kääntele/sirottele lehdet kauttaaltaan
sokerissa ja anna kuivua pari vuorokautta kuivassa paikassa huoneenlämmössä.
Voit sokeroida myös muita syötäviä kukkia.
*****
Muscovado-vaniljajäätelö:
6 munan keltuaista
1 dl tummaa muscovadosokeria (Dansukker)
0,5 dl sokeria
6 dl kuohukermaa
2 vaniljatankoa
1,5 dl glukoosisiirappia (Dansukker)
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma toisessa kulhossa vaniljan siementen kanssa. Sekoita keltuaisseokseen glukoosisiirappi ja lopuksi varovasti sekoittaen kermavaahto. Jäädytä pakkasessa seuraavaan päivään. Glukoosisiirapin ansiosta jätskistä jää pehmeää ilman "välivatkaustakin".