Kuoritaikina (25 piirakkaa):
2 dl kylmää vettä3 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
25 g sulatettua voita
Riisipuuro:
1,5 dl vettä1,5 dl riisiä
1 l maitoa
1/2 tl suolaa
1/2 pkt Koskenlaskija-juustoa (voimakas)
Yrttivoi:
50 g voita1 dl maitoa
1/2 tl hyvää suolaa
hienonnettuja tuoreita yrttejä (esim. timjami, persilja, rakuuna)
(valkosipulia)
Hauduta riisipuuro, lisää kypsennyksen loppuvaiheessa pienennetty juusto.
Sekoita taikina ja jaa 25 osaan. Pyörittele palleroiksi ja kauli soikean pitkänmallisia ohuita pohjia. Täytä jäähtyneellä puurolla, taita reunat esim. veitsen lapetta apuna käyttäen. Paista 220 - 250 asteessa 15 - 20 min. Kasta kuumat piirakat kuumaan yrttivoi-seokseen.
Kun paistaa isomman määrän karjalanpiirakoita, kuoritaikinaa jää helposti yli. Muistan, kun äiti paistoi aina ylimääräisistä kuorista näkkäriä. Ai kun olivat herkullisia vielä lämpiminä voin kera. Mietin, mitä muuta voisi taikinasta tehdä ja kokeilin taco-kuoria! Ne voisi täyttää vaikka herkullisella tattirisotolla ja salaatilla tai vaikka poronkäristyksellä ja sienisalaatilla! No... ajatus oli ehkä parempi kuin toteutus. Onnistumisprosentti oli tällä kertaa 50. Kuoret kun turpoilivat ritilällä niin, että niitä oli vaikea saada ehjänä irti. Täytyy kyllä kokeilla tätä vielä joskus uudestaan... ehkä reikien pistely haarukalla ennen paistamista auttaisi..? No mutta hyviä olivat ihan näkkärinäkin.