Risottoja

Ihana herkku. Risotto. Oli sitten mausteena sienet, yrtit tai parsa, aina ehdottomasti parmesania, oliiviöljyä ja myös voita. Keitä kasvis- tai lihaliemi itse tai valmista fondista. Jätä risotto melkein "liian löysäksi". Huomaat, että se väkisinkin hieman paksunee tarjoiltaessa.

(Tämänhetkinen) lemppari valkosipuli-persiljarisotto ja aivan loistavaa oli myös tämä sahrami-salviarisotto. Tarjoa halutessasi risoton kanssa laadukkaita lisukkeita, paistetuja kanttarelleja, salviarisoton pinnalla esim. voissa paistettua maksaa ja persiljarisoton kanssa esim. laadukasta nopeasti paistettua kalaa. Toimivat kyllä ehdottomasti ilmankin. :)





Sahrami-salviarisotto (5:lle)

1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
30 g voita + oliiviöljyä
5 dl Arborio-riisiä
3 dl valkoviiniä (tai kuivaa hyvää omenasiideriä)
1-1,5 l kanalientä (tai kasvis)
2 rkl balsamicoa
1/2 pss sahramia (a 0,5g)
nippu salviaa rouheasti hienonnettuna
120 g parmesania
nokare voita lopuksi

koristeeksi parmesania, rouhittua mustapippuria, oliiviöljyä, tuoretta salviaa

Hienonna sipulit riisinjyvän kokoisiksi. Laita pannulle (esim vokkipannu) voin ja oliiviöljyn kanssa. Kuullota rauhassa muutama minuutti. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia, älä ruskista. Lisää puolet viinistä. Kypsyttele ja sekoittele koko ajan. Lisää loput viinistä ja jatka kunnes melkein kaikki imeytynyt riisiin. Lisää balsamico. Jatka samoin kanaliemen kanssa. Lisää melko loppuvaiheessa sahrami. Kun riisi on juuri ja juuri sopivan kypsää, vielä purutuntumaa, ja koostumus löysää, lisää parmesani ja salvia sekä nokare voita tuomaan kiiltoa. Tarjoa heti.


Valkosipuli-persiljarisotto (5:lle)

4 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
30 g voita + oliiviöljyä
5 dl Arborio-riisiä
3 dl valkoviiniä (tai kuivaa hyvää omenasiideriä)
1-1,5 l kana-, liha- tai kasvislientä
reilu nippu persiljaa hienonnettuna
120 g parmesania
nokare voita lopuksi
(tai halutessasi Mascarpone-juustoa lopuksi)

koristeeksi parmesania, rouhittua mustapippuria, oliiviöljyä, tuoretta persiljaa